''Life is a camera. Just focus on what's important and capture the good times,develop from negatives, and if things don't work out, just take another shot.''

miercuri, 22 octombrie 2014

Apa, săpunul şi prosopul de hârtie-prietenii sănătăţii


M-am gândit că dacă tot am sărbătorit ZIUA MONDIALĂ A SPĂLATULUI PE MÂINI, pe data de 15 octombrie, să vin cu un articol pe tema sănătăţii şi igienii personale.

1. APA, SĂPUNUL ŞI PROSOPUL


Motto: 
,,Cu săpun mă spăl
Şi cu apă rece
Ne-ndurat,clăbucul
Printre gene trece.''
(poezie pentru copii)


Se spune că am fi codaşii consumului de săpun la nivel european. Nu ştiu cât de adevărat este, însă apa cu săpunul sunt cele mai importante elemente pentru sănătatea noastră.Ni se spune încă de mici, de la grădiniţă să ne spălăm zilnic pe mâini cu apă şi săpun. 
Ştiaţi că spălarea mâinilor cu apă şi săpun disturge germenii şi bacteriile cu care intrăm în contact zilnic? Sigur că ştiaţi.Normal că ştiaţi :)

 Un obicei sănătos se învaţă încă de mici, aşa că e important să îi învăţăm pe copiii noştri despre importanţa igienei personale. Spălatul pe mâini cu apă şi săpun ne protejează de boli ca: hepatita A, meningită, gripă sau răceală.
 Până aici, toate bune şi frumoase, dar poate nu ştiaţi că este la fel de important să folosim un prosop de hârtie după ce ne spălăm pe mâini. 

De ce prosoape de hârtie şi nu prosoape textile?


Prosoapele de hârtie sunt igienice şi de unică folosinţă, astfel suntem siguri că nimeni nu a mai atins acel prosop înaintea noastră. Microbilor le face umiditatea, aşa că dacă nu ne ştergem pe mâini imediat după spălare cu un prosop de hârtie riscăm să fim în continuare plini de bacterii.

Se pare că poezia de mai jos e deja învechită şi non-igienică, aşa-i?
,,Albe şi curate
Lângă spălător
Câteva prosoape
Flutură uşor''


2. USCĂTOARELE DE MÂINI VERSUS PROSOPUL DE HÂRTIE


E o încântare să foloseşti un uscător de mâini atunci când mergi la o toaletă publică. Dar oare, ştim la ce riscuri ne expunem folosind un asemenea aparat? Cercetătorii de la Institulul Pasteur şi Universitatea Westminster au ajuns la concluzia că uscătoarele de mâini sunt o adevărată sursă de infecţie.

PRO!!!! PROSOP DE HÂRTIE

-prosopul de hârtie este igienic, nu a mai fost folosit  înainte.
-prosopul de hârtie usucă mâinile în aproximativ 15 secunde.

CONTRA!!!USCĂTOR DE MÂINI                                                           

-Uscătoarele cu aer cald depozitează şi răspândesc microbii şi bacteriile la fiecare utilizare a aparatului.
-un uscător usucă mâinile în 45 de secunde, timp berechet pentru bacterii să ajungă pe mâini.  
-aerul cald nu este blând cu epiderma.         

Decât să folosiţi uscătoarele de mâini într-o toaletă publică, mai bine folosiţi prosoape pliate. Nu aţi vrea să luaţi germenii de la nu ştiu câte persoane care au folosit acel aparat. În cazul în care în toaleta respectivă nu sunt prosoape pliate, e mult mai igienic să vă ştergeţi pe mâini cu hârtie igienică. 

NU UITAŢI !!!Orice hârtie de unică folosinţă este mult mai igienică decât orice prosop textil sau uscător de mâini.
Puteţi găsi aici mulţi producători hârtie igienică

Spălatul pe mâini şi utilizarea prosoapelor de hârtie în defavoarea celor textile poate preveni apariţia unor boli infecţioase. Cu un gest simplu, vă protejaţi sănătatea şi familia!

Articol scris pentru SuperBlog 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu